Jeśli zastanawiasz się nad zamówieniem koszyka upominkowego dla smakoszy online, aby wysłać go ukochanej osobie w te święta, być może zechcesz to przemyśleć. Badania finansowane przez Departament Rolnictwa pokazują, że istnieje poważne zagrożenie bezpieczeństwa żywności związane z zamawianiem przez Internet surowego mięsa, wędliny z dostawą do domu, drobiu, dziczyzny i owoców morza. Sprzedaż internetowa tych produktów z dostawą do domu stanowi dużą i stale rosnącą część rynku. Część nowych badań pokazuje, że jeden na dziesięciu kupił lub otrzymał w zeszłym roku łatwo psujące się mięso, drób, dziczyznę lub owoce morza od dostawcy internetowego. W Stanach Zjednoczonych jest ponad 500 sprzedawców, którzy sprzedają surowe mięso online bezpośrednio konsumentom. Sklepy oferujące wędliny z dostawą do domu te umożliwiają konsumentom zakup produktów spożywczych, których nie można kupić w swoim rodzinnym mieście, takich jak artykuły dla smakoszy, artykuły koszerne i halal, regionalne specjały, produkty z dziczyzny lub egzotyczne mięso. Robią też popularne prezenty.
Niebezpieczne temperatury:
Ich ogólna obawa wynikająca z ustaleń polegała na tym, że opakowania nie utrzymują mięsa w bezpiecznej temperaturze poniżej 40 stopni F. Bakterie w wędlinach w mięsie z dostawą do domu rozwijają się najszybciej w zakresie temperatur od 40 do 140 stopni F. Podczas wysyłki surowej żywności pakujący powinni uwzględnić jakiś rodzaj chłodziwa (np. żele, suchy lód, mokry lód) i materiały sztauerskie (pianki ziemne, zgnieciona gazeta, poduszki powietrzne) w celu ochrony przedmiotów przed przesuwaniem się w pudełku i poprawy stabilności temperatury poprzez zmniejszenie ilości powietrze, które ma być utrzymywane w określonym zakresie temperatur.
Latem w klimacie południowym temperatura w zamkniętych, zaparkowanych pojazdach ciężarowych może sięgać nawet 140 stopni F, więc właściwe opakowanie jest bardzo ważne dla kontroli temperatury. Istnieje również problem ze wspólną polityką dostarczania „zwolnienia podpisu”, co oznacza, że paczki mogą być dostarczane bez wymogu podpisu odbiorcy. W takich przypadkach paczki mogą być pozostawione na drzwiach zewnętrznych przez dłuższy czas, co może prowadzić do nadużywania temperatury. Naukowcy przeanalizowali strony internetowe sprzedawców sprzedających wędliny z dostawą do domu, oraz kilogramy łatwo psującego się mięsa bezpośrednio konsumentom i wysyłających za pośrednictwem wspólnego przewoźnika. Okazało się, że tylko 5 procent wymaga podpisu. W ramach ankiety konsumenckiej naukowcy przebadali ponad 9900 panelistów, a do udziału poproszono 1002 osób, które kupiły lub otrzymały produkty mięsne, wędliny z dostawą do domu w ciągu poprzedniego roku. Spośród tych, którzy nie sądzili, że ich produkt został dostarczony w bezpiecznej temperaturze, tylko 21 procent używało termometru.